Uuden perheenjäsenen syntymä on tyypillinen esimerkki elämässä tapahtuvasta muutoksesta, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti myös perheen taloustilanteeseen. Uusia tilanteita voi ennakoida, mutta huolellisinkaan rahankäyttäjä ei voi varautua kaikkiin mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin. Käytännössä kaikki voivat päätyä tilanteeseen, jossa lisärahoitusta on etsittävä pankin tai rahoituslaitoksen luottovalikoimasta. Tässä artikkelissa kerromme, mitä lainaa etsiessä kannattaa huomioida.

Mistä lainaa saa?

Nettiaikakausi on mullistanut monien alojen toiminnan kokonaan. Pankki- ja rahoitusalalla digitalisaatio on johtanut siihen, että yhä useampi kivijalkakonttori on lopettanut toimintansa ja toisaalta verkon rahoitusmarkkinoille on ilmestynyt paljon uusia toimijoita. Lainoja ja luottoja voi nykyään hakea ympäri vuorokauden paikasta riippumatta ja koko hakemusprosessi hoituu nopeimmillaan muutamissa kymmenissä minuuteissa.

Pikavippejä, kulutusluottoja ja muita lainatuotteita voi hakea netin lukuisista rahoituspalveluista. Suurin osa palveluista edellyttää rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi. Muita lainan myöntämisen edellytyksiä ovat vähintään 18 vuoden ikä, moitteeton luottohistoria sekä suomalainen pankkitili. Tunnistautuminen tehdään yleensä verkkopankkitunnusten avulla. Monet rahoituslaitokset myöntävät 18-vuotiaille melko pieniä luottoja, kun taas vanhemmille asiakkaille voidaan myöntää jopa kymmenien tuhansien eurojen lainoja vuosien maksuajalla.

Ennen lainan hakemista

Lainoja on tarjolla nettimaailmassa paljon, mutta ilman huolellista harkintaa ei kannata lainahakemusta rynnätä täyttämään. Ennen lainan etsimistä on syytä pohtia, miten suuren luoton tarvitset ja millä ehdoilla olet valmis lainan ottamaan. Lainaviidakossa seikkailu voi olla hämmentävää, sillä eri vertailu voi osoittautua haastavaksi. Monet vertailusivustot, kuten Matchbanker, auttavat sopivan lainan löytämisessä.

Tärkeimpiä kriteerejä lainan valinnassa ovat yleeensä lainan kokonaismäärä, laina-aika sekä korko. Koron lisäksi luottoihin ja lainoihin voi kuitenkin sisältyä muita mahdollisia kuluja, kuten tilinhoitomaksuja ja nostokuluja. Nämä kaikki kannattaa selvittää ennen lainahakemuksen tekemistä. Osa lainoista on kertaluonteisia, kun taas joustavammissa vaihtoehdoissa lisärahoituksen nostaminen on mahdollista. Mieti siis etukäteen, tarvitsetko mahdollisesti myöhemmin lisää lainaa vai riittääkö hakemasi määrä tämän hetken tarpeisiin.

Lainan takaisinmaksu kannattaa suunnitella realistisesti. Erityisesti vauvaperheillä talous saattaa olla tavallista tiukemmalla muutenkin, joten liian tiukille talouttaa ei kannata vetää liian suurten maksuerien vuoksi. Vertaile lainoja ja lainaehtoja ja löydä itsellesi paras rahoitusvaihtoehto.