Vauvan syntymä mullistaa koko perheen elämän. Jos kyse on ensimmäisestä lapsesta, ovat muutokset todennäköisesti suurempia. Uuden perheenjäsenen

saapuminen vaikuttaa myös perheen taloudelliseen tilanteeseen. Tilanne voi olla uusi ja yllättävä, mutta tässä artikkelissa kerromme, miten taloudellisen tilanteen muuttumiseen voi varautua.

Palkallinen vai palkaton äitiysloma

Monet yritykset maksavat palkkaa myös äitiysloman ajalta. Täyttä palkkaa voi saada esimerkiksi 4 kuukauden ajan, mutta työnantajien käytännöt tässä vaihtelevat. Tärkeää onkin selvittää, saako äitiyslomalle jäävä äiti palkkaa äitiyslomansa aikana vai joudutaanko perheessä ehkä pärjäämään pienemmällä äitiyspäivärahalla.

Äitiysloman jälkeen seuraa vanhempainvapaa, jota voivat hyödyntää molemmat vanhemmat. Tyypillisesti naiset kuitenkin saavat pienempää palkkaa kuin miehet, ja monessa perheessä äiti jatkaakin kotona äitiysloman päättymisen jälkeen. Vauva on tällöin noin 9 kuukauden ikäinen.

Vauvan hankinnat

Vauvan syntymän jälkeen perheelle maksetaan lapsilisää, jonka suuruuden voi tarkastaa Kelan sivuilta. Vauvalle on tehtävä hankintoja jo ennen syntymää. Pakollisiin hankintoihin kuuluvat yleensä ainakin sänky, vaunut ja vaipat. Monet hankkivat myös kantovälineen, kuten kantoliinan, jonka avulla vauva kulkee näppärästi lähellä vanhemman kehoa. Myös turvakaukalo on autoileville perheille välttämätän hankinta. Kalleimpia hankinnoista ovat yleensä vaunut ja turvakaukalo. Lastenvaunujen hinnat voivat kohota jopa tuhansiin euroihin, joten asiaan kannattaa perehtyä ennen ostopäätöksen tekemistä.

Lisärahoituksen vaihtoehdot

Monet perheet säästävät vauva-ajan varalle, mutta aina säästäminen ei ole mahdollista. Äidin ammatista riippuen hän voi palata työhön jo äitiysloman aikana esimerkiksi osa-aikaisesti. Lisätuloja voi hankkia esimerkiksi freelancerina tai toimimalla jonkin tuotemerkin edustajana.

Vaikka monet raskauden ja vauva-ajan kustannuksista ovat hyvin ennakoitavia, huolellisinkaan rahankäyttäjä ei voi varautua kaikkeen. Sairaskulut ja

poikkeuksellisen hinnakkaat, odottamattomat hankinnat saattavat lohkaista budjetista odottamattoman suuren osan. Esimerkiksi koliikkivauvan vanhemmat haluavat usein kokeilla erilaisia vaihtoehtoja vauvan olon helpottamiseksi ja itkun vähentämiseksi.

Tilapäisen rahantarpeen paikkaamiseen on saatavilla monenlaisia, joustavia luottoja ja lainoja, joita voi hakea helposti ja nopeasti netissä. Ennen minkään lainan hakemista on kuitenkin tärkeää muistaa, että lainat saattavat poiketa toisistaan huomattavastikin. Vertailu on tärkeää, jotta löydät varmasti oman perheesi tilanteeseen sopivan rahoitusvaihtoehdon.