Pieniä nipistyksiä alavatsassa? Pahoinvointia? Muutoksia maku- ja hajuaistissa? Kaikki nämä ovat raskausoireita, joten onnea, olet ehkä raskaana. Tämän tekstin tarkoituksena on lyhyesti esitellä raskausaikana tapahtuvia muutoksia ja vauvan kehittymistä alkiosta sikiöksi ja lopulta syntymää. Tämä artikkeli käsittelee raskauden ensimmäistä kolmannesta. Tutustu myös muihin sivustomme artikkeleihin.

Alkuraskauden vaivat

Alkuraskauden oireista kärsivät lähes kaikki odottajat, mutta toki oireiden voimakkuudessa on suuriakin yksilöllisiä eroja. Pahoinvointi on tyypillinen oire alkuraskaudessa, mutta myös väsymystä, tihentynyttä virtsaamistarvetta, alavatsakipuja sekä rintojen kasvua saattaa esiintyä. Alkuraskaudessa on tärkeää keskittyä lepäämiseen ja säännöllisten elämäntapojen ylläpitämiseen, jotta kehittyvän lapsen kasvuolosuhteet olisivat parhaat mahdolliset.

Raskauden aikana odottajan keho on jatkuvassa muutoksen tilassa. Ensimmäisen kolmanneksen aikana tapahtuvat muutokset eivät useinkaan näy ulospäin, mutta odottaja itse havaitsee kyllä muutokset kehossaan. Fyysisten muutosten lisäksi tapahtuu myös paljon henkisiä muutoksia. Odottaja saattaa olla tunnemyrskyn vallassa, ja mielen täyttävät monenlaiset huolet ja pelot. Osalle naisista kehossa tapahtuvat muutokset ovat iloisia ja nautinnollisia tapahtumia, kun taas toisille raskaus saattaa nostaa esiin ahdistavia tuntemuksia. On tärkeää, että odottaja voi keskustella näistä tunteistaan läheistensä ja ammattilaisten kanssa.

Alkuraskaudessa odottaja saattaa olla itkuinen, ja väsymyksestä huolimatta univaikeudet ovat tavallisia. Raskaus saattaa tuntua epätodelliselta, ja toisaalta kaikki tunnekokemukset koetaan voimakkaammin. Myös haju- ja makuaisti herkistyvät. Suosikkiruoat voivat raskauden aikana maistua erilaiselta kuin ennen, ja jotkut hajut voivat olla ylitsepääsemättömän voimakkaita.

Alkiosta sikiöksi

Raskauden ensimmäinen kolmannes on tärkeää aikaa lapsen kehityksen kannalta. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana

nimittäin sikiölle kehittyvät kaikki elintärkeät elimet ja rakenteet. Sikiö on myös ensimmäisen kolmanneksen aikana erittäin herkkä ulkoisille tekijöille, kuten päihteille ja tietyille lääkkeille. Ensimmäisen kolmanneksen loppupuolella tämä herkkyys asteittan vähenee, mutta sikiön aivojen kehitys jatkuu läpi raskauden ja vielä ensimmäisten elinvuosien aikana.

Alkuraskaus on sikiön kehityksen kannalta kriittistä aikaa, joten on tärkeää, että odottava äiti keskittyy elämäntapoihin heti raskauden huomattuaan. Jos siis poltat, lopeta tupakointi. Jos sinulla on tapana nauttia iltaisin pari lasillista viiniä, on aika luopua myös siitä tavasta, jotta pienokaisen kehitys ei vaarannu.