Raskauden viimeisellä kolmanneksella tarkoitetaan raskausviikkoja 27-40. Tässä artikkelissa kerromme, millaisia muutoksia viimeinen kolmannes tuo tullessaan ja miten synnytykseen voi valmistautua.

Sikiön kasvu ja kehitys

Sikiö saavuttaa elinkelpoisuuden toisen raskauskolmanneksen loppupuolella, kun sen elintoiminnot kypsyvät riittävälle tasolle. Tästä eteenpäin raskausden viimeisen kolmanneksen aikana sikiö kasvaa pääosin vain kokoa. Toki esimerkiksi keuhkojen ja aivojen kehitys jatkuu raskauden loppuun saakka, ja varsinkin aivot kehittyvät vielä syntymän jälkeenkin.

Viimeinen raskauskolmannes on sikiön kasvun aikaa, ja tyypillisesti sikiö kolminkertaistaa tuona aikana painonsa. Sikiön kasvu näkyy ja tuntuu odottavan äidin kehossa. Fyysiset vaivat saattavat lisääntyä ja liikuntakyky saattaa rajoittua. Äitiysloma alkaa Suomessa noin kuukautta ennen vauvan laskettua syntymäajankohtaa, ja loppuraskaudessa neuvolakäyntejä on tiheämpään kuin raskauden kahdella ensimmäisellä kolmanneksella. Keskiraskaudessa kadonnut pahoinvointi voi loppuraskaudessa ilmaantua uudelleen, ja jo toisella kolmanneksella esiintyneet fyysiset vaivat saattavat viimeisen kolmanneksen aikana pahentua entisestään. On tärkeää, että odottava äiti pitää huolta omasta jaksamisestaan, kunnostaan ja hyvinvoinnistaan.

Kohti synnytystä

Raskauden viimeisen kolmanneksen aikana myös synnytys alkaa vähitellen tulla ajatuksiin. Raskauden viimeiset kuukaudet ovatkin hyvää aikaa oman lapsen kohtaamiseen valmistautumiseen, hankintojen tekemiseen ja vauva-aikaan orientoitumiseen. Odottavan äidin keho alkaa jo tässä vaiheessa olla kömpelö ja vaivana on monenlaisia kipuja ja kolotuksia. Synnytys saattaa jännittää, toisia jopa pelottaa. Perhevalmennuksesta saa tietoa ja taitoja synnytystä ja vauva-aikaa ajatellen. Aika tuntuu matelevan, ja moni haluaisi jo tavata lapsensa. Vauvan on kuitenkin paras olla kehon suojissa laskettuun aikaan saakka. Usein monta viikkoa ennen laskettua aikaa syntyneillä lapsilla on nimittäin muita enemmän keskosuutta ja infektioalttiutta.

Raskauden loppuvaiheissa odottajan nukkuminen saattaa olla haastavaa, sillä mukavan asennon löytäminen on usein vaikeaa. Äidin unirytmi muuttuu vastasyntyneen kaltaiseksi. Päiväunien ottamiseen kannattaa totutella jo raskauden loppumetreillä. Sillä tavalla elämä sujuu myös vastasyntyneen kanssa mukavasti, ja kaikki saavat riittävästi unta. Äitiysloma kannattaa hyödyntää lepäämiseen ja voimien keräämiseen synnytystä varten. Hankinnoissa ei kuitenkaan kannata liioitella, sillä vauvan tarvikkeita ehtii hyvin ostaa myös synnytyksen jälkeen. Jokainen raskaus on erilainen, samoin jokainen vauva on omanlaisensa yksilö.